حماس بخشی از معادله غزه و آینده فلسطینان است، کسانی که حق دارند در تعیین آینده غزه و تمام فلسطین نقش اصلی داشته باشند.

آينده غزه

همشهری آنلاین: رژیم صهیونیستی از زمان آغاز حملاتش به نوار غزه در هفتم اکتبر با وجود اینکه هیچ دستاورد ملموسی نداشته، سناریوهای متعددی را برای آینده نوار غزه مطرح کرده است، از به عهده گرفتن کنترل امنیتی کامل نوار غزه گرفته تا کوچاندن فلسطینی‌ها به صحرای سینا در مصر یا سپردن کنترل منطقه به یک دولت فلسطینی تحت کنترل تل‌آویو.

سناریوهای مطرح شده

شاید یکی از برجسته ترین گزینه های پیشنهادی صهیونیست‌ها، گزینه الحاق به مصر بود که قاهره آن را قویا رد کرده است. یک گزینه دیگر، بازسازی غزه در جنوب محل فعلی آن است. در این طرح به جای بازسازی غزه در مناطق ویران شده،‌ بخشی از فلسطینی‌ها به کشورهای دیگر کوچانده شده و شماری نیز در مناطق بازسازی اسکان داده می‌شوند.

یک گزینه دیگر، واگذاری کنترل نوار غزه به تشکیلات خودگران فلسطینی است، گزینه‌ای که صهیونیست‌ها آن را «بد» می‌دانند چون هدف دولت بنیامین نتانیاهو نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی، مبنی بر رفع همیشگی معضل نوار غزه را محقق نمی‌کند. یکی دیگر از گزینه‌های مطرح شده، واگذاری کنترل نوار غزه به یک ائتلاف بین‌المللی است.

در این میان، آمریکا معتقد است که راه حل بحران فعلی، استقرار یک نیروی حفظ صلح بین المللی است، طرحی که به جنگ فعلی در غزه پایان می‌دهد. اما مشکل اینجاست که کشورهای عرب تمایل چندانی به این طرح نشان نداده‌اند. از طرف دیگر، تل‌آویو نیز نشان داده که به هیچ طرف خارجی که بخواهد وارد غزه شود اعتماد زیادی ندارند.


بیشتر بخوانید:‌

تصویر ۳ فرمانده ارشد اسرائیلی که این رژیم هلاکت آنها را تأیید کرد

رشد اسلامگرایی پس از طوفان الاقصی


بالا گرفتن اختلافات

در حال حاضر مشخص است که اختلاف‌نظرها درباره آینده غزه بالا گرفته و این اختلافات در آینده تشدید نیز خواهد شد، به‌ویژه که دولت آمریکا عمیقا نگران پیشنهاد تل‌آویو برای ایجاد یک منطقه حائل در شمال نوار غزه است.

مورد دیگر اینکه،‌ نه فقط در بعد منطقه‌ای و بین‌المللی که حتی در سرزمین‌های اشغالی نیز آینده نوار غزه باعث شده تا اختلالات داخلی در تل‌آویو بالا بگیرد، به‌ویژه در کابینه دولت اضطراری اسراییل که 11 اکتبر 2023 تشکیل شد و اعضای شورای جنگ.

نیدال آدیلا تحلیلگر مسائل منطقه در وب‌سایت میدل ایست مونیتور می نویسد: عملیات طوفان الاقصی نشان داد که هیچ کس نمی تواند درباره سرنوشت غزه در غیاب فلسطینی‌ها و حماس صحبت کند بنابراین، هر بحثی در مورد مناطق امن باید شامل تعهد دائمی برای حفظ زندگی غیرنظامیان و تضمین بازگشت آوارگان به جنوب غزه پس از پایان جنگ باشد.

نقش انکارناپذیر حماس در آینده غزه

در این میان آنچه نادیده گرفته شده، این است که جنبش حماس بخشی از معادله غزه و آینده فلسطینان است، کسانی که حق دارند در تعیین آینده غزه و تمام فلسطین نقش اصلی داشته باشند. بر همین اساس، تمام گزینه‌هایی که تا امروز پیشنهاد شده، انتخابی میان بد و بدتر است. اشغال مجدد نوار غزه بهای امنیتی، اقتصادی و سیاسی برای تل‌آویو بالایی خواهد داشت، مشابه بلایی که بر سر آمریکا در عراق و افغانستان آمد.

گزینه کوچاندن اجباری فلسطینی‌ها به صحرای سینا نیز تاکنون علاوه بر فلسطینی‌ها با مخالفت قطعی کشورهای همسایه یعنی مصر و اردن روبه رو شده است.

اغلب ناظران بر این باورند که حماس را نمی‌توان از معادله غزه پس از پایان جنگ کنار گذاشت و این جنبش نقش مهمی در حکومت آینده غزه ایفا خواهد کرد به‌ویژه اینکه از نگاه برخی از کشورهای عربی از جمله قاهره، حماس یک بازیگر امنیتی تاثیرگذار بوده که امنیت مناطق مرزی را تامین کرده است. برهمین اساس است که قاهره به آسانی جایگزین حماس را نخواهد پذیرفت مگر اینکه تضمین‌های امنیتی معتبر داشته باشد.

کد خبر 812688

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار غرب آسیا

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • IR ۱۶:۲۱ - ۱۴۰۲/۰۹/۱۲
    2 0
    حماسه حماس در طوفان ویرانگر االاقصی جاودانه ست. ارتشی که در ۶روز ارتشهای سه کشور عربی را شکست داد آنچنان توسط حماس خوار و حقیر شده که با نوزاد کشی عرض اندام می کنه و داغ التیام ناپذیرش را به اصطلاح التیام میده